Przepisy

Wegańskie omlety - oreo, bounty i ferrero!

Omlet w wersji bezjajecznej? Tak! Jest równie smaczny i łatwy do przygotowania. Taki omlet można zrobić zarówno w wersji na słono jak i słodko. W tym wpisie poznasz przepisy w tej drugiej wersji. Przedstawię przepisy na omlety a’la słodycze. Będzie kokosowy omlet bounty, omlet oreo i omlet z kremem orzechowo-czekoladowym a'la ferrero rocher.

 

OMLET BOUNTY

552,8 kcal W 70,2 B 35,3 T 21

 

SKŁADNIKI:

  • Mąka owsiana, orkiszowa lub pszenna 50 g
  • Odżywka białkowa o smaku czekoladowym 20 g
  • Mleko lub napój roślinny 100 ml
  • Proszek do pieczenia 5 g
  • Kakao 5 g
  • Woda 50 ml

 

Krem kokosowy:

  • Jogurt kokosowy 80 g
  • Tofu naturalne 90 g
  • Erytrol 15-20g

 

 

WYKONANIE:

Mąkę zmieszać z odżywką białkową (jeśli nie używasz odżywki, można ją pominąć i dodać więcej mąki), kakao, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać odrobinę wody. Omleta smażyć na rozgrzanej patelni z dwóch stron pod przykryciem.

Tofu zbendować z jogurtem kokosowym i erytrolem. Do zblendowanej masy dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Tak przygotowanym kremem posmarować omleta, złożyć go na pół i udekorować wiórkami kokosowymi.

 

 

OMLET OREO

534,8 kcal W 68,3 B 35,86 T 12,75

 

SKŁADNIKI:

  • Mąka owsiana, orkiszowa lub pszenna 50 g
  • Odżywka białkowa o smaku czekoladowym 20 g
  • Mleko lub napój roślinny 100 ml
  • Proszek do pieczenia 5 g
  • Kakao 5 g
  • Woda 50 ml

 

Krem:

  • Jogurt kokosowy 80 g
  • Odżywka białkowa 15 g
  • Ciasteczka oreo 2 szt

 

WYKONANIE:

Mąkę zmieszać z odżywką białkową (jeśli nie używasz odżywki, można ją pominąć i dodać więcej mąki), kakao, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać odrobinę wody. Omleta smażyć na rozgrzanej patelni z dwóch stron pod przykryciem.

Jogurt kokosowy zmieszać  z odżywką białkową tak, aby nie było grudek. Do masy dodać połowę rozkruszonego ciasteczka oreo.

Tak przygotowanym kremem posmarować omleta, wierzch udekorować ciasteczkami.

 

OMLET FERRERO

611 kcal W 78,1 B 32,26 T 27,87

 

SKŁADNIKI:

  • Mąka z ciecierzycy 60 g
  • Banan ½ szt
  • Mleko lub napój roślinny 100 ml
  • Proszek do pieczenia 5 g

 

Krem czekoladowo-orzechowy:

  • Tofu naturalne 90 g
  • Orzechy laskowe 20 g
  • Czekolada gorzka 15 g
  • Erytrol 20 g

 

WYKONANIE:

Mąkę z ciecierzycy zblendować z proszkiem do pieczenia, bananem i mlekiem. Tak przygotowaną masę wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć z dwóch stron.

Orzechy laskowe przyprażyć na patelni  i usunąć z nich skórkę. Zblendować je z tofu, roztopioną czekoladą i erytrolem. Jeśli masa będzie za gęsta dodać odrobinę wody lub mleka.

Omleta posmarować kremem i udekorować posiekanymi orzechami i czekoladą.

 

Wegańskie odżywki białkowe znajdziesz znajdziesz tutaj.

Zniżka z moim kodem: SPORTNAROSLINACH

 

Powyższe przepisy możecie obejrzeć także w formie filmiku, tutaj:

 

 

 

Nazywam się Alicja Jarosz. Jestem dyplomowanym dietetykiem, trenerem personalnym oraz instruktorem fitness. Pokazuję, że zdrowy styl życia wcale nie musi być trudny, a osiągnięcie wymarzonej sylwetki nie wiąże się z restrykcjami i wyrzeczeniami. Podopiecznych prowadzę w formie online, bez konieczności wychodzenia z domu.

Sprawdź także
Zostaw komentarz