Wegańskie omlety - oreo, bounty i ferrero!
Omlet w wersji bezjajecznej? Tak! Jest równie smaczny i łatwy do przygotowania. Taki omlet można zrobić zarówno w wersji na słono jak i słodko. W tym wpisie poznasz przepisy w tej drugiej wersji. Przedstawię przepisy na omlety a’la słodycze. Będzie kokosowy omlet bounty, omlet oreo i omlet z kremem orzechowo-czekoladowym a'la ferrero rocher.
OMLET BOUNTY
552,8 kcal W 70,2 B 35,3 T 21
SKŁADNIKI:
- Mąka owsiana, orkiszowa lub pszenna 50 g
- Odżywka białkowa o smaku czekoladowym 20 g
- Mleko lub napój roślinny 100 ml
- Proszek do pieczenia 5 g
- Kakao 5 g
- Woda 50 ml
Krem kokosowy:
- Jogurt kokosowy 80 g
- Tofu naturalne 90 g
- Erytrol 15-20g
WYKONANIE:
Mąkę zmieszać z odżywką białkową (jeśli nie używasz odżywki, można ją pominąć i dodać więcej mąki), kakao, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać odrobinę wody. Omleta smażyć na rozgrzanej patelni z dwóch stron pod przykryciem.
Tofu zbendować z jogurtem kokosowym i erytrolem. Do zblendowanej masy dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Tak przygotowanym kremem posmarować omleta, złożyć go na pół i udekorować wiórkami kokosowymi.
OMLET OREO
534,8 kcal W 68,3 B 35,86 T 12,75
SKŁADNIKI:
- Mąka owsiana, orkiszowa lub pszenna 50 g
- Odżywka białkowa o smaku czekoladowym 20 g
- Mleko lub napój roślinny 100 ml
- Proszek do pieczenia 5 g
- Kakao 5 g
- Woda 50 ml
Krem:
- Jogurt kokosowy 80 g
- Odżywka białkowa 15 g
- Ciasteczka oreo 2 szt
WYKONANIE:
Mąkę zmieszać z odżywką białkową (jeśli nie używasz odżywki, można ją pominąć i dodać więcej mąki), kakao, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać odrobinę wody. Omleta smażyć na rozgrzanej patelni z dwóch stron pod przykryciem.
Jogurt kokosowy zmieszać z odżywką białkową tak, aby nie było grudek. Do masy dodać połowę rozkruszonego ciasteczka oreo.
Tak przygotowanym kremem posmarować omleta, wierzch udekorować ciasteczkami.
OMLET FERRERO
611 kcal W 78,1 B 32,26 T 27,87
SKŁADNIKI:
- Mąka z ciecierzycy 60 g
- Banan ½ szt
- Mleko lub napój roślinny 100 ml
- Proszek do pieczenia 5 g
Krem czekoladowo-orzechowy:
- Tofu naturalne 90 g
- Orzechy laskowe 20 g
- Czekolada gorzka 15 g
- Erytrol 20 g
WYKONANIE:
Mąkę z ciecierzycy zblendować z proszkiem do pieczenia, bananem i mlekiem. Tak przygotowaną masę wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć z dwóch stron.
Orzechy laskowe przyprażyć na patelni i usunąć z nich skórkę. Zblendować je z tofu, roztopioną czekoladą i erytrolem. Jeśli masa będzie za gęsta dodać odrobinę wody lub mleka.
Omleta posmarować kremem i udekorować posiekanymi orzechami i czekoladą.
Wegańskie odżywki białkowe znajdziesz znajdziesz tutaj.
Zniżka z moim kodem: SPORTNAROSLINACH
Powyższe przepisy możecie obejrzeć także w formie filmiku, tutaj: