Przepisy

DESERY Z WARZYW + jak jeść więcej warzyw?

 

Chociaż doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że codziennie powinniśmy jeść więcej warzyw, a nie tylko plasterek pomidora na kanapce to nie zawsze nam to wychodzi. W tym wpisie chcę się podzielić z Wami sposobami na to jak jeść więcej warzyw. Bo warzywa nie powinny stanowić dodatku do diety, tylko powinny być jej podstawą

 

  • Wiec przede wszystkim włączaj warzywa do diety stopniowo. Aby się do nich przyzwyczaić, a nie zniechęcić.

 

  • Nie zmuszaj się i szukaj smaków, które lubisz. Nikt nie każe Ci chrupać selera naciowego, ale dodatek pomidorów lub papryki do spaghetti może być czymś co Ci posmakuje.

 

  • Zwróć uwagę na sposób przygotowania warzyw. Jeśli nie lubisz gotowanego brokuła, może posmakuje Ci pieczony? A jeśli nie smakuje Ci natka pietruszki, może pesto pietruszkowe będzie już lepszym rozwiązaniem?

 

  • Staraj się dodawać warzywa do posiłków. Do kanapki dodaj kilka rzodkiewek, do obiadu porcję surówki, a na przekąskę zrób owocowo-warzywny koktajl.

 

  • Staraj się przemycać warzywa np. w paście do kanapek, pesto, koktajlach , a nawet potrawach na słodko. Jak dodatek marchewki czy cukinii do owsianki lub dodatek buraka czy fasoli do ciasta czekoladowego.

 

W dzisiejszym wpisie pokażę Ci  przepisy na warzywa na słodko.

Wiedzieliście, że z warzyw można wyczarować smaczne desery?

 

BUDYŃ MARCHEWKOWY

2 porcje

1 porcja ma: 402 kcal W 62 B 13,8 T 12,1

 

SKŁADNIKI:

-100 g kaszy jaglanej

-2 marchewki

-pół szklanki daktyli

-mleko owsiane 400 ml

–orzechy włoskie 20 g

-cynamon

 

WYKONANIE:

Marchewki obrać i drobno pokroić. Do garnka dodać kaszę jaglaną, daktyle, pokrojone marchewki i zalać mlekiem. Gotować do czasu, aż kasza i marchewki będą miękkie. Całość zblendować na gładki budyń. Przelać go do miseczek i udekorować orzechami włoskimi, cynamonem i opcjonalnie syropem klonowym.

 

CIASTECZKA Z CIECIERZYCY

4 porcje

1 porcja ma: 332 kcal W 33 B 12 T 19,6

 

SKŁADNIKI:

-240 g ciecierzycy

-100 g masła orzechowego

-50 g erytrolu

-łyżeczka proszku do pieczenia

-50 g gorzkiej czekolady

 

WYKONANIE:

Ciecierzycę zblendować z masłem orzechowym, erytrolem i proszkiem do pieczenia. Do masy dodać posiekaną gorzką czekoladę, całość wymieszać. Uformować ciasteczka i wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez około 45 minut.

 

TRUFLE Z FASOLI

3 porcje

1 porcja ma: 416 kcal W 55 B 13 T 16

 

SKŁADNIKI:

-240 g czerwonej fasoli z puszki

-100 g gorzkiej czekolady

-szklanka daktyli

-35 g kakao

 

WYKONANIE:

Fasolę zblendować z daktylami i kakao. Masę schłodzić w lodówce, aby łatwiej było uformować trufle. W między czasie czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Z fasolowej masy uformować kulki i zanurzyć w roztopionej czekoladzie. Wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.

 

Powyższe przepisy możecie obejrzeć także w formie filmiku, tutaj:

 

 

 

Nazywam się Alicja Jarosz. Jestem dyplomowanym dietetykiem, trenerem personalnym oraz instruktorem fitness. Pokazuję, że zdrowy styl życia wcale nie musi być trudny, a osiągnięcie wymarzonej sylwetki nie wiąże się z restrykcjami i wyrzeczeniami. Podopiecznych prowadzę w formie online, bez konieczności wychodzenia z domu.

Sprawdź także
Zostaw komentarz