POMYSŁY NA PIKNIK
W słoneczne, ciepłe dni piknik to idealny sposób na spędzenie wolnego czasu w gronie rodziny lub znajomych. Jednak jakie jedzenie ze sobą zabrać? Powinno być one szybkie do przygotowania i łatwe do przenoszenia. Moje sprawdzone pomysły na piknikowe dania idealnie sprawdzą się na majówkę!
KANAPKI
To one kojarzą mi się ze słowem piknik. Ale nie takie zwykłe! Zaszalej i przygotuj kanapki z ulubionymi dodatkami, pełne warzyw. Możesz dowolnie wybrać chleb, bułki lub bagietkę. Posmaruj pieczywo ulubioną pastą, nałóż sałatę, plasterki pokrojonego wędzonego tofu i warzywa. Szybki i smaczny posiłek gotowy!
SAŁATKI
Idealna pozycja piknikowa. Do zapakowania możesz użyć pudełka lub słoika. Ilość składników jest dowolna – sałatki i tak zawsze wyjdą pyszne! Składniki dostosuj do ilości porcji.
SAŁATKA Z PIECZONYM TOFU
SKŁADNIKI:
- Sałata
- Pomidor
- Ogórek
- Suszone pomidory
- Oliwki
- Tofu
Sos:
- Ulubione zioła
- Oliwa
- Ocet jabłkowy
Sałatę porwij na mniejsze części, dodaj pokrojone warzywa. Wcześniej zamarynowane tofu upiecz w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach. Dzięki temu będzie ono chrupiące i jeszcze smaczniejsze. Oliwę, ocet i zioła wymieszaj razem. Tak przygotowany dressing zapakuj osobno do słoiczka i polej sałatkę dopiero przed podaniem.
Podobną sałatkę mogliście zobaczyć tutaj.
WARSTWOWA SAŁATKA MAKARONOWA
SKŁADNIKI:
- Sałata
- Makaron
- Pomidor
- Cieciorka
- Ogórek
Sos:
- Musztarda
- Oliwa
- Syrop klonowy
- Ulubione zioła
Ugotuj makaron. Z musztardy, oliwy, syropu klonowego i ziół przygotuj sos. Nałóż go na dno słoika. Na dressing nałóż ugotowany makaron, następnie pokrojonego pomidora, cieciorkę i ogórka. Całość posyp natką pietruszki.
TORTILLA
Do jej przygotowania użyłam gotowego gyrosa, jednak jeśli nie masz do niego dostępu, śmiało możesz zastąpić go tofu lub fasolą.
SKŁADNIKI:
- Tortilla
- Passata
- Papryka
- Pomidor
- Sałata
- Gotowy gyros lub tofu
Placki posmaruj passatą, możesz posypać ulubionymi przyprawami. Dodaj sałatę, pokrojone warzywa i gyrosa. Zawiń tortillę.
ROLADKI Z TORTILLI
SKŁADNIKI:
- Tortilla – 1 placek
- Hummus – 2 łyżki
- Ogórek – ½ szt
- Suszone pomidory – 3 kawałki
- Natka pietruszki
Tortillę posmaruj hummusem, nałóż pokrojonego wzdłuż ogórka, suszone pomidory i pietruszkę. Zwiń ciasno tortillę. Wbij wykałaczki w odstępach około 2 cm. Pokrój ostrym nożem roladki.
Filmik z przepisem zobaczycie tutaj.
TARTA ZE SZPINAKIEM
SKŁADNIKI:
- Ciasto francuskie
- Passata – 2 łyżki
- Szpinak – garść
- Suszone pomidory – 4 sztuki
- Pomidor
- Czosnek
- Czubryca zielona
Ciasto francuskie posmaruj passatą, posyp czubrycą i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Posyp porwanym szpinakiem. Dodaj suszone pomidory. Na wierzch poukładaj pokrojone w plasterki pomidory. Zapiekaj około 30 min w 180 stopniach.
DESERKI W SŁOICZKACH
Takie deserki sprawdzą się idealnie. Są łatwe do zabrania i szybkie do zrobienia. Możesz dowolnie eksperymentować. Zaczynając od prostego musu owocowego, granoli z jogurtem lub deseru snicers. Ja tym razem przygotowałam mój ulubiony budyń jaglany.
BUDYŃ JAGLANY
SKŁADNIKI:
- Kasza jaglana - 50 g
- Napój ryżowy - 100 ml
- Ksylitol - 2 łyżki
- Banan
- Kakao – łyżka
Kaszę jaglaną ugotuj na wodzie. Gdy cała woda się wygotuje, wyłącz palnik i dolej mleko lub napój roślinny. Poczekaj, aż kasza wchłonie płyn. Następnie dodaj kakao, ksylitol i pół banana. Zblenduj na gładką masę. Przełóż do słoiczków i udekoruj deserki pozostałym bananem.
Filmik z przygotowaniem budyniu znajdziesz tutaj.
OWOCE
Owoce są zawsze dobrym rozwiązaniem! W całości lub w kawałkach na pewno będą dobrą przekąską.
Jakie są Wasze ulubione dania na piknik? Zrobiliście już piknik w tym roku czy dopiero przed Wami? Jak spędzacie majówkę?
Dajcie znać w komentarzach pod postem!